Koningsportret Veenendaal

 

         

 

lys met lex 4bewerkt klein

200 x 140 cm | olieverf op linnen

Foto: Margriet Smulders

 

fotostudio7_MG_9512 copy

Foto: Rianne van den Heuvel / fotostudio 7

 

Willem-Alexander. Koning der Nederlanden. Majesteit. Vorst. Echtgenoot. Vader.

Een teder en open portret van de monarch, gemaakt door de Arnhemse kunstenares Lys Vosselman. Vosselmans idee werd door een overweldigende meerderheid van de Veenendaalse gemeenteraad gekozen om tot werkelijkheid te laten komen. Waarom? Het portret zien, is begrijpen waarom juist dit portret de raadszaal in Veenendaal gaat sieren.

Vosselman heeft Willem-Alexander in een suggestief landschap geplaatst, voor het water, met op de achtergrond een oever, waar een associatieve blik een vingerwijzing naar oud-Hollandse wolkendekken in kan zien. Vosselmans handelsmerk, het creëren van een surreële omgeving, is terug te vinden in de sprookjesachtige bomen, kleuren, blaadjes. In het water zijn de kleuren van de Nederlandse vlag verwerkt en de kleur oranje van het Koningshuis.
Wat opvalt is de open en vriendelijke houding van de koning: geen franje, geen poeha, wars van traditie, precies zoals hij wil zijn voor de Nederlanders. Het breken met de traditie van het klassiek portretteren was ook wat Vosselman wilde.

“In de zaal kun je wegdromen bij het schilderij. Je ziet steeds meer. Je krijgt inspiratie, het scherpt je geest”, vertelt de schilderes. “Willem-Alexander is een man van beweging: als hij beweegt, komt zijn sympathieke charme tot leven. Daarom heb ik zoveel mogelijk beweging in het schilderij gelegd. In hemzelf, maar ook in het water. Willem-Alexander managet het water, hij beschermt ons. Hij is een man die vertrouwen wekt”.

Vosselman heeft zich intensief verdiept in de vorst, ze omringde zich met foto’s, filmbeelden, zijn stem. Zelf noemt ze het een ‘flirtatie’.

Een flirtatie die zich transformeert naar een verbinding tussen de kijker en het schilderij.

Martine Kortekaas

 

de onthulling van het schilderij was op 25 september 2014 in Veenendaal